Paydaş Üniversitelerin Rektörleri İle Çocuk Haklarını Konuştuk

"Dünyada Çocuk: Çocukların Geleceğine İlişkin Kapsamlı Bir Bakış Açısı" temasıyla düzenlenen 2. Rektörler Konferansı, Üniversitemiz Rektörlük Senato Salonu'nda yapıldı.

Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Louisiana Eyaleti Milletvekili ve Southern Üniversitesi Dış İlişkiler Dekanı Prof. Dr. Barbara West Carpenter, Blida 2 Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adel  Mezough, Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic, Kuzey Makedonya Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, ABD Chicago Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sonja Feist, Romanya Apollonia Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gabriela Mihalache, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Prof. Dr. Sedat Aktan, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, Serdan Kervan, Polonya WSB Merito Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Olaf Zylicz, Endonezya Jakarta İslami Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Didi Supandi, Chicago Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. LaVada Taylor, Chicago Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mark Smith, Louisiana Eyalet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eugene Kennedy, Blida 2 Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zammouchi Redouane, Southern Üniversitesi Türkiye İrtibat Sorumlusu Doç. Dr. Öğretim Üyesi Osman Kandara, Southern Üniversitesi Türkiye’de Eğitim Programı Koordinatörü Dr. Mehtap Kandara, Endonezya Jakarta İslami Araştırmalar Merkezi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Paimun Abdul Karim, Louisiana Eyaleti Temsilciler Meclisi Yasama Asistanı Kermit Johnson, Chicago Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mohammad Abdus Salam, Romanya Apollonia Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Daniela Ivona, Romanya Apollonia Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Catalina Girbea, Üniversitemiz TÖMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Öznur Özdarıcı, Bursa Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, dekanlarımız, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürlerimiz katıldı.

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen paydaş üniversitelerin Rektör ve Rektör Yardımcılarını şehrimizde ve Üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ersan, "Geleceğimiz olan çocukların yaşadığı sorunlara çözüm bulma gayretimize destek verdiğiniz için teşekkür ederim. Tarih boyunca yaşanan acı olayların en büyük mağduriyetini yaşayanların başında çocuklar gelmektedir. Maalesef bu durum günümüzde aynı şekilde Gazze'de devam ediyor. Hepimiz çocuklarımıza ve torunlarımıza iyi bir gelecek bırakmak ve onların huzurlu bir hayat sürmelerini isteriz. Ancak maalesef her çocuğun yanında sesini duyurabileceği, küçük de olsa bir şeyler isteyebileceği bir büyüğü olmayabiliyor. Gazze'de anne ve babasını kaybeden 22 bin çocuk gibi. Dün açılış töreninini yaptığımız 1. Uluslararası Her Boyutuyla Çocuk Kongresi'nin ve aynı gündemle bir araya geldiğimiz 2. Uluslararası Rektörler Konferansımızın yeri ve kimliği fark etmeksizin her bir çocuğun sesi olabilmemizi, onlara güzel bir gelecek sunulmasına fayda sağlamasını temenni ederim. Katılımlarınız ve değerli destekleriniz için teşekkür ederim." dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan başkanlığında yapılan toplantıda yurtdışından Üniversitemizi ziyaret eden Rektör ve Rektör Yardımcıları, Rektörler Konferansıyla ilgili genel düşüncelerini ifade ederek dünya çocuklarının karşı karşıya kaldığı sorunların çözülmesi ve onlara daha iyi bir gelecek sunulması için ortak çalışmalar yapılmasının önemine değindi. Görüş alışverişi içinde alınan kararlar hususunda çalışmalar yapılması amacıyla protokol imzalandı.

Protokole Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Louisiana Eyaleti Milletvekili ve Southern Üniversitesi Dış İlişkiler Dekanı Prof. Dr. Barbara West Carpenter, Blida 2 Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adel  Mezough, Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic, Romanya Apollonia Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gabriela Mihalache, ABD Chicago Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sonja Feist, Kuzey Makedonya Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, Kosova Ukshin Hoti Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Serdan Kervan, Polonya WSB Merito Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Olaf Zylicz ve Endonezya Jakarta İslami Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Didi Supandi imza attı.

İmzalanan protokolde;

-Çocukların güvenliği, şiddet ve savaştaki durumları, eğitim, sosyal katılım, sağlık ve hakları konusunda ortak araştırmalar yapılması,

-Ulusal ve uluslararası düzeyde çocukların refahına ilişkin sorunların bir matrisini oluşturarak projeler hazırlanması ve sorunları çözüme kavuşturulması için çalışmalar yapılması,

-Küresel çapta çocuk sorunlarına ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla çocuklara odaklanan ortak sempozyumlar, konferanslar, çalıştaylar ve seminerler düzenlenmesi,

-Çocuklarla ilgili çalışmalarda karşılıklı uzmanlığı güçlendirmek ve en iyi uygulamaları paylaşmak amacıyla öğretim üyeleri, araştırmacılar ve öğrenciler arasında akademik değişim programlarının teşvik edilmesi,

- Dünyanın farklı bölgelerindeki çocuk odaklı etkinliklere katılmaları için öğrencilerin staj ve gönüllülük imkânlarının sunulması,

-Eğitim müfredatlarımıza çocuk gelişimi, çocuk hakları ve sürdürülebilir gelecek konularına odaklanan yeni dersler eklenmesi ve bu kapsamda eğitim kaynakları geliştirmek için iş birliği yapılması kararları alındı.

Protokol imzalanmasının ardından günün anısına fotoğraf çektirildi ve Rektörümüz tarafından konuk Rektörlere hediye verildi.

Konferans, oturumlarla devam etti.