Biyouyumluluk, Yakıt ve Çevre Analiz Laboratuarı Açıldı

e-Posta Yazdır PDF

Biyouyumluluk, Çevre ve Yakıt Analiz Laboratuvarı Projesi Hayata Geçti

Kırıkkale’nin ve Ülkemizin kalkınmasına yönelik önemli adımlar atmaya devam eden Üniversitemiz önemli bir projeye daha imza attı. Toplum refahının artmasında, bilimsel ve teknolojik çalışmaların çok büyük paya sahip olduğu bilinciyle akademik kadrosunu ve araştırma altyapısını sürekli geliştiren Üniversitemiz, biyouyumluluk, çevre ve yakıt analiz laboratuvarı kurulmasına yönelik proje teklifi desteklenmeye hak kazandı.

Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve Kırıkkale Üniversitesi koordinesinde Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ile Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ortaklığında yürütülecek olan ‘Biyouyumluluk, Yakıt ve Çevre Analiz Laboratuvarı Projesi’ imza töreni Üniversitemiz Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Laboratuvarları (KÜBTAL) salonunda düzenlendi.

“Amacımız Projelerin Yapılabilirliğini Artırmak ve Donanımlı Araştırmacılar Yetiştirmek”

Proje hakkında bilgi veren Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Laboratuvarları Müdürü Prof. Dr. Sedat Ağan 2009 tarihi itibariyle Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Laboratuarları’nın hizmet vermeye başlandığını ifade etti. Elektron Mikroskop Ünitesi merkezimizin bünyesine katıldığını ve Hüseyin Aytemiz Deneysel Hayvan Laboratuvarları’nın da 2014 yılında faaliyete geçmesinin amaçlandığını dile getiren Prof. Dr. Ağan, “KÜBTAL, Kırıkkale Üniversitesi ile diğer kurum ve kuruluşların araştırmacılarına, araştırma-geliştirme ve analiz faaliyetlerinde kullanılmak üzere yer alan alt-yapı olanakları ile hizmet vermektedir. Mevcut laboratuvarlarda içinde bulunduğumuz bu teknoloji yüzyılında ülkemizde yeni gelişmekte olan nanoteknoloji, biyomühendislik ve biyoteknolojinin çok disiplinli uygulama alanlarında farklı bakış açıları yakalama amacını gütmekteyiz. Ayrıca; diğer kamu kuruluşları ve sanayiden gelecek araştırma, eğitim, analiz taleplerine cevap vermek, ulusal ve uluslararası projelerin yapılabilirliğini artırmak, donanımlı araştırmacılar yetiştirmek merkezimizin temel amaçları arasındadır.” dedi.

“Projeyle Birlikte Üniversite-Sanayi İşbirliği Alanında Önemli Bir Yol Katedilecektir”

Projenin, esas itibarıyla ürün geliştirmeye, ar-ge ve yenilik kapasitesinin artırılmasına, sanayi ve iş çevrelerinin ihtiyaç duyduğu testlerin yerelde gerçekleştirilmesine yönelik olarak tasarlandığını ifade eden Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Laboratuarları Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Siyami Karahan, “Yapılan çalışmaların ilimize, bölgemize ve ülkemize sağlayacağı katkılar ile üniversite-sanayi işbirliği alanında önemli bir yol katedilecektir.” dedi.

Prof. Dr. Karahan, “Biyouyumluluk kapsamında, stent, kateter, kozmetik, ilaç etken maddesi gibi vücuda doğrudan temas eden maddelerin vücuda zarar verip vermeyeceği ISO 10993 standartları doğrultusunda laboratuvar ortamında hücre ve deney hayvanları üzerinde test edilecektir. Testler, uluslararası kabul görmüş olan akreditasyon standartlarına göre yapılacak, medikal sektöründen kozmetik sektörüne kadar birçok alana hizmet verilerek biyouyumlu malzeme pazarından ülkemizin aldığı payın artmasına katkı sağlanacaktır. Ayrıca yakıt analiz laboratuvarı, Kırıkkale ve çevresinin akaryakıt sektörünün test ve analiz ihtiyacını büyük oranda karşılarken firmaların zamanı daha etkin kullanmalarını sağlayacak ve maliyetleri düşürecektir. Çevre analiz laboratuvarında ise çevre testleri ve çalışma ortamından kaynaklı risklerin değerlendirildiği iş güvenliği testleri yapılabilecektir.” şeklinde konuştu.

“Üniversitemiz Kırıkkale’nin ve Ülkemizin Kalkınmasına Katkı Sağlamaya Devam Edecektir”

Projenin AHİKA tarafından desteklenen ilk güdümlü proje olduğunu ifade eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, “ Üniversite olarak yoğun bir gayretle proje için çalışıyoruz. Bölgenin en kıdemli üniversiteleri arasındayız ve gelişmeye devam ediyoruz. Projenin yürütülmesinde 17 öğretim elamanı, 4 idari memur, 6 teknik personel görev alacaktır. Üniversitemiz Kırıkkale’nin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamaya devam edecektir.” dedi.

“İlk Güdümlü Proje Olma Özelliğini Taşıyan Çalışma Kırıkkale İçin Çok Önemli Bir Kaynak Olacak”

AHİKA yönetimi olarak bu projenin ortakları olduğunu ifade eden Vali Ali Kolat, “Projenin destekçileri olarak bu proje AHİKA tarafından desteklenene ilk güdümlü proje olma özelliğini taşıyan çalışma Kırıkkale için çok önemli bir kaynak olacak. Kırıkkale AHİKA’ya 51 proje sundu, 8 milyon destek alındı ve bu projeyle birlikte daha fazla destek alınmaya devam edilecek

Konuşmaların ardından kuruluş çalışmaları başlayacak olan Biyouyumluluk, Çevre ve Yakıt Analiz Laboratuvarı’nın Kırıkkale’ye, bölgemize ve ülkemize hayırlı olması temennileriyle açılışı gerçekleşti.